Želiš napisati in izdati svojo knjigo?

Tukaj najdeš koristne nasvete o tem, kako se tega lotiti. Vse od zamisli, do vsebine, oblikovanja, urejanja in končne izdaje knjige.
blog-poucno-zelis-napisati-in-izdati-svojo-knjigo-maja-buzakovic

Lepa tema. Meni osebno najljubša. Vedno sem rada brala in pisala, Vedela sem, da si želim nekoč napisati in izdati svojo knjigo.

Nekaj časa se je zdelo, da iz tega ne bo nič. A ko sem se končno spravila, sem ugotovila, da je bila to najboljša odločitev v mojem življenju.

Želiš tudi ti napisati svojo knjigo in jo izdati, a ne veš kako? Ali pa želiš osvežiti svoje znanje?

Z veseljem ga delim s teboj, saj sem veliko znanj pridobila iz strokovnih tečajev in gradiv, najdragocenejše izkušnje pa seveda v svetu pisateljevanja.

Preden začneš pisati knjigo, si odgovori na nekaj vprašanj.

Zakaj pišeš knjigo? Kaj želiš s knjigo doseči? 

O čem knjiga govori in kaj sporoča? Vprašaj se, ali je ideja knjige dovolj dobra. Iskreno odgovori, ali misliš, da se bo knjiga brala.

Spoznaj, zakaj je pomembno pisati prav o tem. Ideja mora biti nekaj res velikega. Nad njo se moraš navduševati. Mora biti nekaj, kar je vredno cele knjige, in ne le blog zapisa ali članka. 

A seveda moraš znati veliko idejo učinkovito napisati in zagovarjati. Pri tem se vprašaj, ali boš tega zmožen/a. Ali znaš napisati knjigo o tej ideji? Če znaš, je to super. Če ne znaš, še vedno lahko raziščeš o tem, razmisliš o tem in prilagodiš temo, da boš o tem znal/a pisati.

Priporočam ti, da ne pišeš o nečem, o čemer ne znaš učinkovito pisati, saj se utegne zgoditi, da knjiga tako ne bo dosegla svojega namena.

Vsaka zvrst in podzvrst imata svoje značilnosti, ki jih je treba pri pisanju upoštevati, tako pri vsebini kot zgradbi in obliki. Beri knjige, ki so napisane v tem žanru, kar ti je lahko v pomoč pri tem, da spoznaš, kako oni pišejo, kakšne pristope uporabljajo, kaj je za to zvrst značilno in tako naprej.

Vprašaj se, za koga je knjiga primerna in komu je namenjena. Zavedaj se, da bralci knjige ne bodo vsi. Knjiga nikoli ne bo všeč vsakomur. To je povsem normalno. Moraš se osredotočiti na krog bralcev, ki jih bo knjiga zanimala in jim bo všečna.

Kako to storiti? Piši tako, da se ves čas osredotočaš na bralca, torej uporabi pristop, ki mu angleško rečejo reader first, last and always  (slo. bralec naj bo v tvojih mislih prvi, zadnji in vedno). Tvoj fokus naj bo na tem, da knjigo narediš privlačno bralcu, na kar moraš paziti med celotnim postopkom pisanja.

Na koncu bo knjigo prebral bralec in njemu je namenjena. Ne tebi, ker potem bi bil to dnevnik. A moraš vedeti, kdo je ta bralec. Če s knjigo ne dosežeš, da je vredna bralcu, potem ni bilo vredno biti zapisano v knjigo, temveč le v dnevnik. Knjiga mora biti napisana za bralca, ob zavedanju o tem, kaj bralec potrebuje, želi in o čem bi rad bral.

Na osnovi tega gradiš tudi temelje za trženje knjige že vnaprej. Kje? Na družbenih omrežjih, prek svoje spletne strani, prek dogodkov ipd.

Poišči navodila, smernice, tečaje, ideje, mentorje in podobno, kar ti bo pomagalo v procesu pisanja in izdaje knjige. 

Pozanimaj in izobrazbi se o tem, kako napisati knjigo ter kaj vse pri tem upoštevati. Tvoj cilj je, da o tem izveš čim več pred začetkom pisanja. Tako boš lahko bolje pripravljen/a, kar ti bo olajšalo postopek urejanja knjige. 

Nekaj tehničnih napotkov za pisanje knjige

Za pisanje knjige si moraš vzeti veliko časa. 

Najbolje miren, tih, čist in urejen. Seveda lahko pišeš v drugačnem prostoru, po lastni percepciji o tem, kje ti pisanje najbolj ustreza. Nekomu v kavarni, drugemu v naravi, tretjemu le doma in v tišini. Morda si boš želel/a pisati vsakič drugje. A le pazi, da to ne skali tvoje pisateljske rutine in zagona. Včasih je bolje imeti ožji nabor prostorov, kjer si res najbolj učinkovit/a in produktiven/a za pisanje.

 • Priskrbi si primeren računalnik. Sicer slednji za pisanje ni nujen, a ga toplo  priporočam, saj je pisanje na roko veliko počasnejše, poleg tega ti bo predstavljalo večji izziv pri urejanju. Dodatno k temu bo potreben še prenos besedila v digitalno obliko, kar ti lahko vzame dragocen čas, ki bi ga namenil/a vsebinskemu in oblikovnemu izboljšanju knjige. Seveda si lahko krajše osnutke ali ideje pišeš na papir, a vendar ne cele knjige. Poleg tega je priporočljivo, da si računalniške osnutke natisneš na papir, in jih nato z njega prebereš, črtaš ven nepotrebno, delaš barvne popravke itn. A samo pisanje vendarle rezerviraj za računalnik.
 • S seboj, kadar je le možno, vzemi zvezek za zapiske ali telefonsko beležnico, ko nisi na svojem pisateljskem mestu. Služilo ti bo za zapis idej ali določenih delov knjige, ko dobiš navdih ali nekaj dodatnega/nepričakovanega časa.
 • Pridobi vse podatke in informacije, ki jih potrebuješ o tem, kako se knjigo napiše, kaj je potrebno upoštevati ipd. Pozanimaj se tudi o vsebini knjige, obliki knjige, obravnavani temi, ideji in namenu. Razišči vse, kar lahko pripomore h kakovostnemu pisanju o tej temi. Pomagaj si s knjigami, priročniki, spletnim gradivom, mentorji ipd.
 • Za načrtovanje in organiziranje pisnih aktivnosti so ti lahko v veliko pomoč listki z opomniki.
 • Za višjo koncentracijo in za ohranjanje zdravega vida med pisanjem poskrbi za primerno osvetljavo prostora, v katerem pišeš.
 • Ne pozabi na to, da moraš imeti pri sebi vedno vsaj nekaj pijače (na primer vode), da ti ni treba vsakič prekiniti toka pisanja. Pa tudi zato, da ne bi prišlo do pomanjkanja hidracije. Seveda poskrbi tudi za redno potešitev lakote in drugih fizioloških potreb, saj te bodo lahko v primeru nepotešenosti ovirale pri pisanju. Povzročijo lahko pomanjkanje koncentracije, volje, moči itn.
 • Še nekaj izredno pomembnega si moraš priskrbeti, ko se pripravljaš na dolgotrajnejše pisanje – udoben stol. Med pisanjem veliko sedimo, in če imamo nepravilno držo ali neudoben stol, nas lahko hitro začnejo opominjati bolečine. To lahko pelje celo v poškodbe, kar je potrebno pravočasno preprečiti.
 • Izklopi ali umakni motilce pozornosti, kot so telefon, druge računalniške datoteke, moteči zvoki ipd. Najbolje je, če si med pisanjem sam/a, in okoli tebe ni ljudi ali vsaj ne ljudi, ki bi te utegnili pri tem zmotiti.
 • Oblikuj pisateljsko rutino. Lahko si pomagaš s planerjem ali koledarjem, kamor si zapiši: dni v tednu, ko pišeš;
  število ur ali besed, ki jih želiš v določenem časovnem obdobju zapisati;
  roke, ki jih ne prestavljaj, če ni nujno;
  odmore ali določene daljše premore od pisanja;
  opomnike;
  okvirne cilje, ki se jih drži;
  motivacijske citate itn.

Kako se lotiti pisanja knjige?

vsebini knjige

obliki knjige

Pripravi oris celotne vsebine in oblike knjige.

Pri neumetnostnih knjigah je nujen izčrpen oris. Pri umetnostnih je lahko ožji. A vedno je nujno pripraviti vsaj okviren oris. Tudi če si sam/a en/a izmed pisateljev/pisateljic, ki najraje pišejo tako rekoč “iz glave” (ang. pantser), si moraš postaviti vsaj osnovna izhodišča za pisanje. S tem se tudi rešiš “bremena” v jedru knjige, ko lahko izgubiš navdih, in ne veš, o čem bi pisal/a (ang. marathon of the middle). To se zgodi mnogim avtorjem, saj vsi takoj vedo, kako bi se knjiga začela, in imajo občutek o tem, kakšen bo konec, a jih v vmesnem jedru “zmanjka” in potem začnejo pisati nekonsistentno, nesmiselno ali tako, da celo dolgočasijo bralca. Seveda tega nočeš doseči. 

Z dobrim orisom si lahko prihraniš tudi čas naknadnega urejanja, saj v primeru, ko si pripravil/a grobi oris in se nisi oddaljil/a od njega, lahko knjigo pelješ v pravo smer. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da šele na koncu, ko začneš knjigo brati, vidiš, da stvari niso logično povezane med seboj. Prav tega te reši oris, ki služi kot načrt knjige, v katerem že pred pisanjem razmisliš o tem, kako se bo zapisano v knjigi odvijalo, da bo lahko vse smiselno povezano.  

Na nek način celotno besedilo vnaprej predvidiš in imaš celo sliko oziroma izhodišče.

Seveda to še ne pomeni, da predvidenega načrta oziroma orisa ne moreš ali ne smeš več spreminjati, kajti vedno ga lahko prilagajaš, kadar je to potrebno. A v vsakem primeru je oris veliko lažji in celovitejši pristop k pisanju, saj si z njim ustvariš določene smernice ali vodila skozi pisanje.

Primeri orisov: v obliki miselnega vzorca, izpisa opornih točk, ogrodja, osredotočenosti na like (če so), na zgodbo itn.

Pri oblikovanju orisa knjige moraš razmisliti tudi o obliki knjige ali o njeni zgradbi. Tudi ta je odvisna od vrste besedila, pa tudi od izbranega žanra.

Super, zdaj si razmislil/a o vsem in vse raziskal/a. Kaj pa zdaj?

Začni pisati. Kar takoj, ko lahko. Usedi se in piši. 

Ne odlašaj, ker se knjiga ne bo napisala sama. 

Kaj upoštevati med pisanjem knjige?

Tako, knjiga je napisana! Kaj pa zdaj?

Če je le možno, odloži osnutek in ga “prespi” za vsaj 14 dni pred urejanjem. 

Po izteku tega časa se intenzivno loti urejanja. Zdaj je napočil trenutek, ko se moraš posvetiti vsem malenkostim in podrobnostim v knjigi. 

Urejanje knjige in pridobivanje mnenj pred izdajo knjige

Vsebinsko urejanje

Oblikovno urejanje

Ko je besedilo urejeno, ga je potrebno dati v branje čim več osebam. Če je le možno, nekomu, ki ga ne poznaš, saj bo manj subjektiven. 

Od koga lahko pridobiš povratno informacijo ali mnenje o knjigi?

Pripravi se na to, da bodo mnenja in odzivi čustveno vplivali nate. A to moraš sprejeti in se zavedati, da je to v resnici zelo dobro zate. Pomagalo ti bo, da boš lahko svojo knjigo izboljšal/a.

Mnenja in odzive najprej v miru preberi. Nato jih “prespi”. Če česa ne razumeš, vprašaj znova. Nato pripravi konstruktiven načrt urejanja glede na mnenja in šele nato se loti izvedbe sprememb.

Za več pomoči si lahko pri urejanju pridobiš tudi mentorja, če to potrebuješ.

Super, zdaj je vse “tipi topi” pripravljeno za izdajo. Kako se lotiti tega?

Kako izdati knjigo  Sloveniji?

V Sloveniji poznamo dve klasični poti izdaje knjige, in sicer v samozaložbi ali prek založbe.

V primeru samozaložbe knjigo izdaš samostojno, neodvisno od drugih. V tem primeru si sam/a odgovoren/a za celoten postopek izdaje in vložek kot tudi za trženje. Dobiš pa tudi ves zaslužek od knjige sam/a. Pri založbi večina izvedbenega dela odpade na založbo, s tem pa tudi zaslužek.

Spodaj je več smernic o izdaji knjige prek založbe ali samozaložbe. 

Izdaja knjige prek založbe

V primeru izdaje knjige prek založbe, se z določeno založbo dogovoriš, da izdajo tvojo knjigo v njihovem imenu.

V tem primeru z njimi podpišeš pogodbo in glede na njihove pogoje sodeluješ pri izdaji knjige, trženju in tako naprej.

Pri tem večina bremena pri izdaji odpade na založbo, tržiš pa seveda ob tem lahko tudi ti. Ker ima založba v tem primeru glavno besedo, in tudi največji vložek pri izdaji knjige, po navadi prevzame največji delež zaslužka od prodaje.

Pri založbi torej upoštevaš njihova pravila, ki ti jih bodo sami razložili in predali.

Izdaja knjige prek samozaložbe

Če se odločiš za izdajo knjige v samozaložbi, postopek poteka okvirno tako, kot opisano spodaj. 

Po tem, ko si knjigo sam/a že do potankosti uredil/a, po svojih željah in glede na mnenja tistih, ki so knjigo prebrali, se lahko odločiš za strokovno urejanje knjige s strani urednika.

To je priporočljivo, zlasti pri izdaji prve knjige, saj bo urednik hitro videl napake, ki jih sam/a ne vidiš, poleg tega ti bo pomagal, da bo knjiga v končni fazi boljša.

Seveda najem urednika ni nujen. Če želiš, lahko ta korak opustiš, saj je  stvar lastne presoje.

Ko je knjiga do pikice natančno urejena, in je vsaka beseda napisana točno tako, kot želiš, torej v vsebino nimaš več namena posegati, nastopi čas, ko daš besedilo oziroma knjigo v lektoriranje. Ta korak je nujen, saj slaba slovnica ali pravopis lahko zelo vplivata na zadovoljstvo bralcev s knjigo. Najem strokovnega lektorja priporočam vsakomur, kajti tudi, če si vešč/a slovnice in pravopisa, še ne pomeni, da strokovnjak s tega področja ne bo pomagal pri dodatnem piljenju besedila. 

Ne pozabi dati v lekturo tudi besedila, ki bo prisotno na platnicah in morebitni kazalki, torej naslov, podnaslov, opis knjige, opis avtorja, včasih tudi misli in podobno. Konec koncev bo platnica prva, ki jo bralec pogleda in veliko jih najprej prebere opis, preden se odločijo za nakup knjige. Seveda ne želiš, da že tam najdejo slovnično napako.

V vmesnem času se lahko odločiš o ceni knjige. Glede na to, da mora biti izpisana na vidnem mestu na platnici knjige, ti priporočam, da se o tem odločiš, preden začneš z izdelavo platnic. 

Zdaj ko veš, kakšno bo besedilo na platnicah knjige in morebitni kazalki, ter kakšna bo cena, moraš vedeti tudi, kakšen bo grafični videz platnic (in knjižne kazalke). Prav tako  moraš oblikovati notranjost knjige. Odločiti se moraš, kakšne bodo dimenzije knjige (in kazalke), kakšna bo vezava, uporaba barv, posebnih učinkov, da lahko grafično pripraviš platnice, (kazalko) in notranjost knjige. Po navadi ti to pripravi grafični oblikovalec, lahko tudi tiskar, če znaš, pa seveda lahko tudi sam/a.

Ko imaš gradivo pripravljeno, nastopi čas, da svojo knjigo prijaviš na ustreznih institucijah. Najprej moraš pri Narodni univerzitetni knjižnici (NUK) zaprositi za pridobitev CIP kode in kataložnega zapisa o publikaciji, kar moraš nato umestiti v kolofon knjige. Na NUK moraš poslati podatke v zvezi s knjigo in nekaj prvih strani knjige ter kazalo, da ti lahko na osnovi tega izdajo CIP, prav tako knjigo vpišejo v sistem COBISS.

Po pridobitvi ustreznih informacij, urediš končne grafične prvine knjige. Pripraviš kolofon, kamor dodaš CIP zapis, in na zadnjo stran platnice dodaš CIP kodo. Pri tem ti znova lahko pomaga grafični oblikovalec ali tiskar, če sam/a tega nisi vešč/a.

Ko je knjiga v celoti vsebinsko, oblikovno in grafično pripravljena do potankosti, nastopi čas za tiskanje knjige. V tiskarni se dogovoriš za tisk števila izvodov, v obliki, ki jo želiš, glede na grafično pripravljen dokument. Izbereš tudi kakovost papirja, način vezave, kakšne bodo platnice (mehke, trde) itn.

V vmesnem času uredi status samozaložnika, če izdajaš knjigo v samozaložbi. Pogovori se z računovodjo ali drugo (pravno) ustrezno osebo. Knjigo lahko izdaš tudi v okviru svojega s.p., če ga imaš, kjer moraš imeti prijavljeno to v dejavnosti. Pri izdaji knjige prek založbe, pa je tako, kot izvira iz pogodbe. Seveda v vsakem primeru preveri z računovodjo in/ali pravnikom, kako ustrezno urediti status, ki ti bo omogočal finančno in pravno ustrezno prodajanje knjig/e.

Pri Javni agenciji za knjigo (JAK) prijaviš ceno knjige, z datumom začetka prodaje knjige. Od tega dne naprej pol leta knjige ne smeš prodajati po znižani ceni. 

P. S. Knjigo je možno izdati tudi na druge načine. Eden izmed bolj znanih je objava knjige na Amazon Kindle Direct Publishing (KDP). Obstajajo pa tudi drugi načini, o katerih se pozanimaj, če ti noben od navedenih ne ustreza.

Tako, knjiga je izdana! Zdaj se lahko sprostiš in uživaš ob svojem uspehu. 

Pa ne pozabi na nekaj spodnjih nasvetov in priporočil po izdaji knjige. 

Potrebuješ nekaj spodbude pri načrtovanju svojih ciljev in sanj? Želiš uspešno uresničevati svoje načrte? Zate sem pripravila brezplačen priročnik, ki ti bo v pomoč pri tem.

Deli na socialnih omrežjih

Share on facebook
Share on linkedin

Želiš biti obveščen-a o novih zapisih?

Prijavi se na novice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Hvala za komentar!

Želiš začeti uresničevati svoje življenjske cilje in sanje?

Preberi knjigo “O čem pa vi sanjate”, ki govori o tem:

Prenesi svoj izvod brezplačnega priročnika s 7 koraki do uresničitve tvojih sanj in doseganja tvojih ciljev. 

Je napočil čas, da uresničiš svoje načrte in dosežeš zastavljene cilje? Potrebuješ pri tem malce pomoči ali uporaben nasvet?

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

 

Lahko si jih natisneš in nalepiš na steno ali na koledar oziroma v rokovnik. Služili ti bodo, kot dober opomnik in ti bodo v pomoč, da tudi ti uresničiš svoje cilje in sanje.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a