Ali je vredno napisati in izdati svojo knjigo?

Naj te potolažim. Odgovor je največkrat »ja«. Te zanima zakaj? Preberi si v prispevku.
blog-poucno-napisati-in-izdati-svojo-knjigo-ali-ne-maja-buzakovic

Ali se sprašuješ, če je vredno napisati in izdati svojo knjigo?

Iz prve roke: “Ja, vredno je.”
Zakaj? Gotovo imaš nekaj za povedati, če ne, ideja, ki jo imaš, ne bi tako dolgo trkala na vrata.

A vendar moraš, preden se odločiš za pisanje in izdajo knjige, odgovoriti na več vprašanj. 

Odgovori si na vsa vprašanja. Nato tehtno razmisli, kaj ti lahko pomaga pri tem, da premagaš izzive, osvojiš znanja in se podaš v pisanje in izdajo knjige.

Pisatelji se včasih obremenjujejo s temi izzivi, med katerimi morda najdeš tudi sebe:

Vsega se lahko naučiš. Pisanje knjige ni nobena znanstvena fantastika in obstaja mnogo priročnikov, ki so ti lahko v pomoč. Prav tako si lahko prebereš knjige drugih avtorjev. Konec koncev se lahko obrneš tudi na mentorje. 

Hm, v resnici za to, da napišeš knjigo, ne potrebuješ nobene posebne izobrazbe.

Ne skrbi, saj obstaja mnogo fizičnih in virtualnih priročnikov. Poleg tega se lahko marsičesa še priučiš. A kakorkoli obrneš, brez lektoriranja pri izdaji knjige ne bo šlo, zato podrobnosti, ki jih ne znaš razvozlati sam/a, prepusti strokovnjaku.

Res? So tvoji dnevi v celoti zasedeni in do potankost učinkovito izrabljeni? Razmisli, morda pa le imaš rezerve časa. A eno je gotovo, če želiš napisati knjigo, moraš temu nameniti veliko časa. Mogoče ga lahko odvzameš čemu manj pomembnemu ali celo nepomembnemu. 

Tvoja knjiga ne bo všeč vsakomur – to je dejstvo. Nobena knjiga ne ugodi pričakovanjem, željam in preferencam vsakogar. To je povsem normalno. Ljudje smo si različni in všeč so nam drugačne knjige in vsebine. Še dobro, da je tako, saj bi v nasprotnem primeru vsi brali le eno zvrst knjig ali le določene vsebine, kar seveda ne bi bilo v prid nikomur. 

No, saj se nihče ne na samem začetku. Šele na prvi stopnici si, zlasti, če je to tvoja prva knjiga. Do vrha je še dolga pot. Ravno pravšnja, da tvoja samozavest in pogum zrasteta. 

To utegne biti težava, zlasti, če v knjigi zavzemaš stališče, ki utegne biti diskriminatorno, žaljivo ali nekomu dela krivico. V tem primeru seveda ne moreš napisati in izdati tovrstne knjige, zato moraš razmisliti o pravilnem načinu, s katerim lahko izraziš svojo idejo tako, da nima negativnega učinka na svet ali v končni fazi na bralca. 

V zgodbi bodisi razkriješ nekaj o sebi, kar doslej ni bilo znano svetu, na primer izpoveš osebno zgodbo ali zavzemaš stališče oziroma osnuješ mišljenje, ki za javnost ali določene posameznike predstavlja tabu. 

Mnogo pisateljev se s tem težko sooči, zato takoj vržejo puško v koruzo. Osebne teme so gotovo stvar lastne presoje o tem, ali jih je smiselno in dobrodošlo deliti s svetom ali ne. Zatorej nikakor ni prav to storiti, če se ob tem ne počutiš dobro. 

Na odločitev o tem je potrebno pogledati s prave plati. Razmisli, kako bo javno izpostavljena zgodba ali mišljenje vplivala/o nate in na tvoje bližnje ali osebe, ki jih zgodba zadeva in v končni fazi na cel svet ali določene dele sveta.

Jasno razmisli, kaj pozitivnega in negativnega se lahko izcimi iz tvoje knjige. Pretehtaj, ali bo več pozitivnega ali negativnega, ali bo knjiga imela dober vpliv ali slab, in v končni fazi, ali je izdaja knjige prava odločitev.

Vzemi si potreben čas za tehten razmislek in se ne sili v pisanje o temi, ki ti je neprijetna ali ob kateri se počutiš nerodno. Ko bo nastopil primeren čas, ko in če boš o temi pripravljen/a pisati, boš vedel/a, kot tudi veš, če (še) nisi.

A ne skrbi, tudi če o tej temi ne moreš pisati, še ne pomeni, da ne moreš napisati knjige. Lahko napišeš drugačno knjigo z drugo temo in idejo. Ali pa celo napišeš knjigo o prvotni ideji, le da ne razkriješ, kdo stoji za zgodbo, ali da je knjiga napisana po resnični zgodbi in tako naprej.

Konec koncev izpostavitev v javnosti ni vselej slaba stvar. Nasprotno, pogosto ima celo pozitivne učinke, zlasti, ko gre za zgodbo, ki ima pomembno sporočilo. Včasih je lahko to v pomoč drugim in navsezadnje tudi pisatelju kot avtorju knjige, ki da v svet nekaj, kar mu je (že dolgo) ležalo na duši.

A seveda se ne odločaj prehitro, temveč šele po tehtnem razmisleku in iskrenem pogovoru, lahko z drugimi in najpomembneje – s seboj. Sam/a najbolj veš, kaj je prav. 

Še eden izmed velikanskih, če ne celo največjih trnov v peti mnogih pisateljev. V končni fazi knjigo napišeš za druge, torej za bralce. Vsakdo si želi, da bi bralci z veseljem brali njegovo/njeno knjigo. 

A ni vedno lahko sprejeti, da bo izdana knjiga na voljo vsakomur. Še težje je sprejeti, da knjiga gotovo ne bo všeč vsem. Kot omenjeno, vsem niso pri srcu enake knjige, zato bo nekomu tvoja knjiga vrhunska, drugemu le povprečna, nekomu tretjemu pa celo “zanič”. A prej ko to sprejmeš, prej dojameš, da pišeš za tiste, ki jim bo knjiga všeč.

P.s. Kako pred izdajo knjige izveš, ali bo knjiga ljudem lahko všeč?

Pridobiš mnenja in povratne informacije pred izdajo knjige.  Vedno je bolje popravljati in urejati knjigo, dokler je ne izdaš, kot prejemati negativne kritike v zvezi z elementi v knjigi, ki bi jih pred izdajo z lahkoto popravil/a, a po izdaji to ni več možno. 

Kaj bodo porekli na to, da si se odločil/a izdati knjigo?

Odziva svojih bližnjih sem se tudi sama po tihem bala.

Spraševala sem se: “Le kaj si bodo mislili ljudje, ki se jim še sanja ne, da rada pišem? Še bolj pa, kaj si bodo mislili o temi?«

In kaj sem na koncu ugotovila? Da so bili vsi ponosni name in so o moji knjigi radi govorili.

V resnici je pisanje knjig nekaj res cenjenega. Na trenutke se mi je celo zdelo, kot bi bil to nekaterim še večji dosežek, kot se je zdel meni.

Torej, le pogumno glede tega. Tvoji bližnji bodo gotovo srečni, če boš na knjigo ponosen/a ti.

Tukaj ti ne morem veliko povedati iz prve roke, a gotovo je potreben pogovor s to osebo, morda celo pridobitev soglasja. Ustrezno preveri, kako je treba ravnati v tem primeru. Saj veš, nekomu  morda ne bo po godu, če pišeš o njemu/njej. Za nameček ima to lahko morebitne pravne posledice, česar si seveda ne želiš. Kakorkoli, verjetno si le klic ali podpis stran od tega, da to v miru storiš, brez težav.

No, tako, zdaj, ko si vse razčistil/a, spusti skrbi in izzive … 

Kaj sledi?

Začni pisati.

Potrebuješ nekaj spodbude pri načrtovanju svojih ciljev in sanj? Želiš uspešno uresničevati svoje načrte? Zate sem pripravila brezplačen priročnik, ki ti bo v pomoč pri tem.

Deli na socialnih omrežjih

Share on facebook
Share on linkedin

Želiš biti obveščen-a o novih zapisih?

Prijavi se na novice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Hvala za komentar!

Želiš začeti uresničevati svoje življenjske cilje in sanje?

Preberi knjigo “O čem pa vi sanjate”, ki govori o tem:

Prenesi svoj izvod brezplačnega priročnika s 7 koraki do uresničitve tvojih sanj in doseganja tvojih ciljev. 

Je napočil čas, da uresničiš svoje načrte in dosežeš zastavljene cilje? Potrebuješ pri tem malce pomoči ali uporaben nasvet?

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

 

Lahko si jih natisneš in nalepiš na steno ali na koledar oziroma v rokovnik. Služili ti bodo, kot dober opomnik in ti bodo v pomoč, da tudi ti uresničiš svoje cilje in sanje.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a