Kako napisati in izdati svojo knjigo?

Želiš napisati svojo knjigo in jo izdati, a ne veš kako se tega lotiti? Tukaj najdeš koristne nasvete in celovit opis procesa nastajanja knjige.
izobrazevlne-vsebine-nasveti-za-pisanje-kako-napisati-in-izdati-svojo-knjigo-maja-buzakovic

Si želiš napisati in izdati svojo knjigo, a ne veš kako se tega lotiti?

Ali le osvežiti in nadgraditi svoje znanje pri pisanju knjig?

Poznam to, tudi sama sem bila nekoč v tej situaciji, a danes lahko s ponosom rečem, da sem avtorica knjižnega besedila.

Držim pesti, da nekega dne uspe tudi tebi. Zato s teboj rade volje delim svoja znanja in izkušnje iz prve roke o postopku pisanja in izdaje knjige v Sloveniji.

Nekatera znanja sem usvojila prek strokovnih tečajev in drugih gradiv, druga in najdragocenejša pa v okviru pisateljskih izkušenj.

Saj veste, kako pravijo: »Vaja je najboljši učitelj!«

Pot pisanja in izdaje knjige ti lahko olajša priloženi posnetek, kjer govorim prav o tem.

Kaj izveš v posnetku?

Naj te razveselim! 

Če se že dolgo sprašuješ, ali je vredno napisati in izdati svojo knjigo, ti iz prve roke lahko zaupam, da je vredno. 

Zakaj je tako?

Če ne bi imel/a ničesar za povedati, ti ideja za knjigo, ki jo imaš, ne bi tako dolgo “trkala na vrata”. Gotovo želiš sporočiti nekaj pomembnega.

A vendar, ne tako hitro, kajti knjige se ne da napisati kar tako “malo za šalo” oziroma “z levo roko” in tudi ne pišeš je le zase. Knjiga ni tvoj osebni dnevnik, temveč mora biti namenjena bralcem.

Knjiga mora vedno imeti pomembno idejo in sporočilo, nekaj res velikega in pomembnega, kar bo v osnovi vredno cele knjige in ne le zapisa na blogu.

Poleg tega mora biti knjiga zanimiva bralcem, če želiš, da bo brana.

In najpomembnejše, ko pišeš knjigo, vloži v to svoj čas, dušo in srce. Piši z namenom in poskrbi, da bo imela tvoja knjiga doprinos za bralca. Morda za miselnost, kulturo, morda za zabavo ali sprostitev, karkoli to bo, le da je nekaj dobrega in pozitivnega.

Imaš še vedno vprašanja, če je knjigo vredno napisati?

Iz prve roke ti še enkrat zagotavljam, da je. Če je to tvoja srčna želja, potem nimaš kaj zgrešiti.

Če te pesti še kakšna zagata, si kar oglej video, kjer jih skupaj poskušamo razrešiti. Podrobneje je razloženo do kakšnih izzivov in vprašanj pred odločitvijo o tem, ali napisati knjigo ali ne, lahko pride, in tudi, kako jih razrešiti

Dejali smo, da se v pisanje knjige ne moreš podati raztreseno, brez cilja in kar tako na hitro, zato ti bo gotovo v pomoč nekaj vodil o tem, kaj vse moraš razmisliti (morda tudi kaj takega na kar še pomislil/a ne bi!), pred pisanjem knjige.

Ne gre napisati knjige ne da bi vložil/a vsaj nekaj časa v raziskovanje.

Gotovo ti veliko stvari še ni ali ne bo jasnih pred pisanjem. Moral/a boš raziskati, kako knjigo  napisati, se odločiti o tem, kakšno knjigo boš napisal/a, kako jo boš oblikoval/a, kje boš črpal/a vsebino in tako naprej.

Si kdaj slišal/a, da je oris knjige (ang. book outline) ključen pri pisanju knjige?

Morda boš dejal/a, da ti že ne boš izgubljal/a časa s pripravljanjem osnutkov, povzetkov ali miselnih vzorcev o knjigi. Mogoče si misliš: “Zakaj mi je še tega treba? To uniči vso ustvarjalnost in domišljijo!”

Morebiti si med avotrji, ki so t.i. “pantser-ji” oziroma ti leži pisanje “iz glave”, brez predhodnega načrta ali orisa pisanja. Mnogim avtorjem je tako ljubše in si rečejo: “Bo že nastalo, kar bo.”

A naj ti nekaj zaupam. Še tisti avtorji, ki ne marajo podrobnega orisovanja knjige, preden jo začnejo pisati, si pripravijo vsaj ključna izhodišča, vsaj nekaj najpomembnejših točk, ki jih morajo vedeti, preden se lotijo pisanja knjige.

Moje toplo priporočilo je, da si vsakdo pripravi oris knjige, preden se je loti. Morda si med tistimi, ki si radi vse podrobno izrišejo, mogoče pa med tistimi, ki pišejo iz glave. A v vsakem primeru ti bo prišlo prav, če boš imel/a vodilo na poti pisanja.

Zakaj?

Tako imaš celotno predstavo o knjigi, še preden jo začneš pisati in težje izgubiš navdih, ker veš, kam zgodbo peljati. Ostale razloge in nasvete si seveda lahko poslušaš v videu.

Nekdo bi si mislil, da je najtežje začeti pisati knjigo, saj nato pride vse samo od sebe. Četudi je to deloma res, je največji trn v peti knjigo zaključiti. Poskrbeti, da ti ne zmanjka navdiha, pa tudi ne časa ali motivacije. Na drugi strani pa vestno slediti pravilom in skrbeti, da bo knjiga bralcu čim bolj privlačna.

Si vedel/a, kako pomemben je uvod v knjigo? Ne le uvod, temveč že prva poved v knjigi. Pravijo, da je slednja lahko odločilna pri tem, ali se bralec odloči knjigo prebrati ali ne.

Že res, da je uvod ključen, da bralca pridobiš. A jedro je bistveno, če ga želiš obdržati do konca knjige – in to navdušenega. Če mu v uvodu napoveš sanjsko knjigo, bo v jedru pričakoval tudi sanjski izid knjige.

Če je uvod pomemben, da bralca pridobiš, in je jedro pomembno, da ga obdržiš pri branju knjige, je zaključek bistven, da pustiš dober vtis na bralcu in da bo želel prebrati tvojo naslednjo knjigo.

Knjiga je napisana. Dana ji je vsebina. A to je šele prvi osnutek.

Moje toplo priporočilo je, da nikoli, ampak res nikoli ne pusti knjige v stanju prvotnega osnutka.

Zakaj? Če ne boš knjige nekajkrat prebral/a in se osredotočil/a na vse pomembne vidike (ki jih opisujem v posnetku), boš izdal/a knjigo, ki bo daleč pod pragom tvojih zmožnosti. Uporabil/a boš le najmanjši odstotek svojih znanj in sposobnosti, ki so bile potrebne, da knjigo napišeš do konca.

Da bo knjiga res dobra, potrebuje resno urejanje. Ne, tukaj ne mislim nujno profesionalnega urednika. A tudi, če ga najameš, vedno najprej poskrbi, da knjigo po svojih zmožnosti že sam/a urediš do potankosti. Še preden jo daš v morebitno strokovno urejanje, naj bo knjiga izpiljena in taka, da boš nanjo ponosen/ponosna. 
P. s. Strokovno urejanje ni nujno, a je priporočljivo, še zlasti za nove avtorje.

Ne moreš si misliti, kako pomembno je, da še pred izdajo knjige pridobiš nekaj mnenj in povratnih informacij o knjigi.

Zakaj? Ker sam/a do svoje knjige ne boš nikoli tako objektiven/objektivna, kot je lahko nekdo drug. Še najbolje je, če lahko poiščeš ljudi, ki jih ne poznaš. Saj veš, znanci ti pogosto ne bodo hoteli iskreno povedati, če bo tvoja knjiga ali del te “slab/a”.

Naj ti mnenja in povratne informacije ne skalijo zagona, kajti prav ta mnenja in povratne informacije so zelo dobrodošle za to, da lahko svojo knjigo izboljšaš. Kajti vpraša se, ali bi raje dobil/a negativne in celo neprijetne komentarje o knjigi po tem, ko je že izdana, in je ne moreš več spremeniti, ali že prej, ko lahko še vse popraviš?

Zato je pomembno pridobiti mnenja in povratne informacije. 

Ko je končno vse tipitopi, kot si želiš, nastopi naslednji, največji korak. Vse dotlej je knjiga le del tvoje zasebnosti, ki bi lahko to tudi ostala, dokler se ne odločiš deliti zapisov v knjigi javno.

Za mnoge je to najtežji korak pri vstopanju v svet avtorstva. Žal pogosto tudi najbolj kritičen, saj se veliko ljudi boji, da ne bodo znali izdati knjige ali jih je strah odziva bralcev in tako naprej.

Naj te potolažim, izdaja knjige res ni tak bav bav. Sama sem jo (v samozaložbi) izdala v roku približno dveh mesecev. Ker je bila to moja prva knjiga, sem si  poiskala pomoč nekoga, ki je to pot že prehodil pred mano. Enako priporočam tudi tebi. Najdi nekoga, ki ti lahko pri tem stoji ob strani. (Ja, tudi mene lahko “pocukaš za rokav”).

Postopek prek založbe zna biti malce drugačen, tu ti ne morem veliko povedati iz prve roke, a zato imaš založbe, ki te bodo vodile čez proces, kar naj te ne skrbi, saj utegne biti tako zate vse skupaj še enostavneje. 

V posnetku na hitro opišem celoten postopek izdaje knjige.

Svetujem ti še, kako ravnati, ko končno izdaš svojo knjigo.

Te zanima več? Poglej si v posnetku.

Potrebuješ nekaj spodbude pri načrtovanju svojih ciljev in sanj? Želiš uspešno uresničevati svoje načrte? Zate sem pripravila brezplačen priročnik, ki ti bo v pomoč pri tem.

Deli na socialnih omrežjih

Share on facebook
Share on linkedin

Želiš biti obveščen-a o novih zapisih?

Prijavi se na novice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Hvala za komentar!

Želiš začeti uresničevati svoje življenjske cilje in sanje?

Preberi knjigo “O čem pa vi sanjate”, ki govori o tem:

Prenesi svoj izvod brezplačnega priročnika s 7 koraki do uresničitve tvojih sanj in doseganja tvojih ciljev. 

Je napočil čas, da uresničiš svoje načrte in dosežeš zastavljene cilje? Potrebuješ pri tem malce pomoči ali uporaben nasvet?

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

 

Lahko si jih natisneš in nalepiš na steno ali na koledar oziroma v rokovnik. Služili ti bodo, kot dober opomnik in ti bodo v pomoč, da tudi ti uresničiš svoje cilje in sanje.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a