Kako napisati dobro besedilo?

Ti pisanje besedil dela preglavice? Želiš izboljšati svoj znanje pri pisanju besedil? Z veseljem ti predam nekaj koristnih nasvetov.
izobrazevalne-vsebine-nasveti-za-pisanje-kako-napisati-dobro-besedilo-maja-buzakovic

Oh, to pisanje besedil, slovnica, pravila, pravopis, kaj šele zgradba, vsebina in namen!

Se tudi sam/a včasih ujeziš, ko nekaj pišeš in pišeš, a se zazdi, da besedilo ne nastaja, kot si želiš? Ali da se ne premikaš nikamor?

Hm, razlog morda tiči v tem, da delaš ključne napake ali se lotevaš pisanja besedil na napačen način.

Mogoče le ne veš, kaj vse je potrebno upoštevati pri pisanju besedil. Ko bi vsaj obstajala rešitev, pomoč – no, saj obstaja!

Pot do boljšega pisanja ti lahko vsaj malce olajša priloženi posnetek, kjer govorim prav o tem. 

Kaj izveš v posnetku?

Ne, prav gotovo to ni kar vsak stavek, vsaka poved ali zapisana stran, temveč ima besedilo svoje posebne značilnosti.

Neupoštevanje tega je lahko pogosto razlog za slaba besedila, ki so bodisi nepovezana, ne izražajo bistva, niso smiselna ali niso vsebinsko in oblikovno celovita.

O vrstah besedil bi se lahko še bolj razpisala. Toliko jih je, da je le redko kdo že z vsemi imel opravka.

No, ampak z nekaterimi imamo dnevno. Če pogledamo samo objave v medijih, poslovno izmenjavo besedil, spletno komuniciranje v obliki besedil in podobno. Ali na mesečni ravni, ko tu in tam preberemo knjigo, revijo, članek itn. V toku življenja nas večina napiše vsaj eno seminarsko nalogo, morda diplomsko, magistrsko, celo doktorsko delo itn. Poleg tega smo obdani z goro uradnih besedil, ki si jih izmenjujemo z upravnimi in drugimi organi.

Ključno vprašanje je, kam umestiti ta besedila, kdaj jih uporabiti, in najpomembnejše, katere značilnosti upoštevati.

Zelo pomembno je, da veš s katero vrsto besedila imaš opravka, saj tako lažje  pristopiš k pisanju.

Kaj gotovo ne sodi v besedilo? Pregovorne besede, narečja, žargon ipd. Kaj pa tujke? Tu in tam kakšna, če ne gre drugače. 

Ni potrebno biti diplomirani slavist, da bi razumel/a in znal/a pravilno uporabljati slovnico in pravopis. Prav tako za vsako besedilo ne moreš najeti lektorja. A eno je gotovo, da slovnica in pravopis nista le za tiste, ki so imeli pri slovenščini same petice.

Vsakdo se lahko nauči osnov, ker obstaja mnogo fizičnih in virtualnih priročnikov s področja slovnice in pravopisa. Še posebej virtualni so v današnjem času aktualni in zelo pomembni, ker smo vsi navajeni, da radi dobimo informacije čim prej “s klikom” na googlov iskalnik. Le komu se ljubi hoditi v knjižnico za vsako besedilo, ki ga piše? No, saj tudi ni vedno treba.

Le vedeti moraš, kateri priročniki so na voljo, in kje jih lahko poiščeš. Če skočiš na povezavo do videa, lahko že v opisu najdeš nekaj uporabnih informacij.

Hm, v resnici ni tako enostavno, kot se zdi – da se le usedeš in začneš pisati, ne da bi vedel/a, kaj bo nastalo.

Zato obstajajo pravila, ki jih je potrebno upoštevati pred pisanjem in na osnovi teh načrtovati potek pisanja. Še posebej se je potrebno dosledno držati značilnosti besedila in vrste besedila.

Odločiti se moraš o pomembnih vidikih besedila, kot so namen, motivi, tema in ideja besedila. In ne, vse našteto nikakor ne sodi vse v isti koš, temveč vsaka stvar stoji zase in pomeni nekaj drugega.

Poleg tega moraš vedeti, od kod črpaš snov za besedilo. Res je, ni tako enostavno, kot se zdi. A tudi ne preveč težko. Potrebuješ le malo pravih informacij ter vaje – in se vse da.

Kaj pa, ko že začneš s pisanjem? Kako celovito povezati vsebino, namen, temo in idejo svojega besedila, ki si jih določil/a pred pisanjem? Kako dosledno upoštevati slovnična in druga pravila besedila?

Poleg vsebine se moraš ukvarjati še z zgradbo in obliko besedila. Kaj je že to? Nekje v spominu imaš gotovo zgradbo besedila, ki smo se je učili v osnovni šoli. Kako že? Uvod, jedro, zaključek, kajne? A morda se sprašuješ, kaj v kateri razdelek vključiti in česar nikakor ne, in kako se lotiti uvoda, kako jedra in kako zaključka, ter pri tem upoštevati še vsa ostala relevantna pravila pri pisanju besedi.

Hm, kaj če si natančneje ogledaš kar v posnetku?

Kar veliko olajšanje je, ko napišeš piko za zadnjo besedo v besedilu. Znano, kajne?

A to še zdaleč ni konec. Zakaj? Besedilo mora vedno, po tem, ko je napisano in ko mu je dana prvotna vsebina, prestati postopek urejanja.

Mogoče se na prvi vtis zdi enostavneje, kot je. Večina pomisli le na to, da še enkrat na hitro preleti besedilo in popravi slovnične napake. A ni tako enostavno. Hm, le kaj vse je potrebno urediti?

Nikakor ne le napačnega zapisa besed in stavkov. Če želiš, da je besedilo res dobro, moraš urejati od bistva. Od najmanjših do največjih podrobnosti. Vse od pravilnega zapisa vsake posamezne črke do vrednotenja končnega sporočila, zaokroženosti vsebine, teme, ideje in namena kot tudi primernosti izpeljave besedila itn.

Te zanima več? Kar poglej si v posnetku.

Potrebuješ nekaj spodbude pri načrtovanju svojih ciljev in sanj? Želiš uspešno uresničevati svoje načrte? Zate sem pripravila brezplačen priročnik, ki ti bo v pomoč pri tem.

Deli na socialnih omrežjih

Share on facebook
Share on linkedin

Želiš biti obveščen-a o novih zapisih?

Prijavi se na novice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Hvala za komentar!

Želiš začeti uresničevati svoje življenjske cilje in sanje?

Preberi knjigo “O čem pa vi sanjate”, ki govori o tem:

Prenesi svoj izvod brezplačnega priročnika s 7 koraki do uresničitve tvojih sanj in doseganja tvojih ciljev. 

Je napočil čas, da uresničiš svoje načrte in dosežeš zastavljene cilje? Potrebuješ pri tem malce pomoči ali uporaben nasvet?

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

 

Lahko si jih natisneš in nalepiš na steno ali na koledar oziroma v rokovnik. Služili ti bodo, kot dober opomnik in ti bodo v pomoč, da tudi ti uresničiš svoje cilje in sanje.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a