Kako celovito pristopiti k pisanju besedil?

Te zanima, kako napisati res dobro besedilo? Kaj vse je potrebno upoštevati pri pisanju besedil? V prispevku s teboj delim nekaj koristnih nasvetov, ki ti bodo v pomoč.
blog-poucno-kako-celovito-pristopiti-k-pisanju-besedil-maja-buzakovic

Spomnim se, da sem že od malih nog rada pisala, in tudi zelo uživala pri pisanju spisov ter esejev v osnovni in srednji šoli kot tudi seminarskih nalog pri študiju. Celo diplomsko in magistrsko delo mi nista predstavljala prevelikega trna v peti.

Nekako je bila to od nekdaj moja stvar. Še dan danes me posamezniki prosijo, če bi jim lahko pomagala, da bi tudi sami lahko napisali dobro besedilo za posamezen namen.

Sprva sem si mislila: “V redu, pač nismo vsi za vse. In z veseljem pomagam, če sem pri nečem dobra.” A kmalu sem opazila, zakaj nekaterim to ne gre od rok. Ne, ni šlo vedno le za pomanjkanje nadarjenosti za pisanje ali razumevanje besedil.

Velikokrat so se posamezniki lotevali pisanja besedil na napačen način.

Osnove o pisanju besedil

Kaj je besedilo?

Katere vrste besedil poznamo?

ali

Kateri jezik upoštevamo pri pisanju besedil?

Knjižni zborni jezik, ki je najvišja oblika knjižnega jezika. Pomeni, da se knjižni pogovorni jezik (pogovorne besede, preprostejše povedi ipd.) in neknjižni jezik (žargon, narečje ipd.) ne uporabljata pri pisanju besedil.

Kako si pomagati pri slovnici in pravopisu?

Ko se lotiš pisanja …

Nekaj tehničnih napotkov pri pisanju

Za koga pišeš besedilo?

Zelo pomembno je, da veš, komu je besedilo namenjeno, torej, kdo bo prejemnik in v končni fazi bralec besedila. Po navadi besedila ne pišeš (le) zase.

Vsebina in oblika besedila

Preden se lotiš pisanja besedila …

Med pisanjem besedila …

Urejanje prvega osnutka besedila …

In tako nastanejo besedila, včasih krajša, včasih pa celo knjige

Tako kot knjiga, ki sem jo napisala – O čem pa vi sanjate?

Potrebuješ nekaj spodbude pri načrtovanju svojih ciljev in sanj? Želiš uspešno uresničevati svoje načrte? Zate sem pripravila brezplačen priročnik, ki ti bo v pomoč pri tem.

Deli na socialnih omrežjih

Share on facebook
Share on linkedin

Želiš biti obveščen-a o novih zapisih?

Prijavi se na novice.

Oddaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Hvala za komentar!

Želiš začeti uresničevati svoje življenjske cilje in sanje?

Preberi knjigo “O čem pa vi sanjate”, ki govori o tem:

Prenesi svoj izvod brezplačnega priročnika s 7 koraki do uresničitve tvojih sanj in doseganja tvojih ciljev. 

Je napočil čas, da uresničiš svoje načrte in dosežeš zastavljene cilje? Potrebuješ pri tem malce pomoči ali uporaben nasvet?

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

 

Lahko si jih natisneš in nalepiš na steno ali na koledar oziroma v rokovnik. Služili ti bodo, kot dober opomnik in ti bodo v pomoč, da tudi ti uresničiš svoje cilje in sanje.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a

Zate sem pripravila 7 korakov, ki so ti lahko v pomoč pri tem.

e potrebuješ navdih, ki te bo opomnil na teh 7 korakov dnevno, si lahko brezplačno preneseš e-knjižico s temi sedmimi koraki.

P.s. Seveda sem zate pripravila še manjše presenečenje, ki ti ga razodenem v brezplačni knjižici.  Le prenesi si in boš videl/a